Spela kort Bra för minnet

Det finns flera kortspel som är bra för minnet och hjälper till att förbättra korttidsminnet, koncentrationen och den kognitiva förmågan. Här är några exempel på minnesspel som kan spelas med en standardkortlek:

Minneslek (även kallat ”Memory” eller ”Pexeso”):

Detta är ett klassiskt minnesspel där alla korten läggs med framsidan nedåt på bordet i rader. Spelarna vänder två kort i taget, och om de är av samma valör samlar spelaren in paret och får fortsätta spela. Om korten inte matchar vänds de tillbaka och det blir nästa spelares tur. Målet med spelet är att samla så många par som möjligt.

Kortspelet ”Kemps”:

Detta är ett partnerspel där varje spelare får fyra kort. Målet är att få fyra kort av samma valör. En hög med kort ligger i mitten av bordet med framsidan uppåt, och spelarna turas om att byta ut kort från sin hand mot kort från högen. När en spelare har fyra kort av samma valör ger de en hemlig signal till sin partner. Om partnern märker signalen säger de ”Kemps” för att vinna omgången. Om motståndarlaget märker signalen och säger ”kontra-Kemps” innan partnern säger ”Kemps” vinner de istället omgången.

Simon says med kort:

En spelare agerar som ledare och visar kort i en viss ordning, till exempel hjärter 2, klöver 9, ruter 5. De andra spelarna ska sedan upprepa ordningen genom att plocka upp motsvarande kort från sin hand. Ledaren fortsätter att lägga till kort i ordningen, och spelarna måste försöka minnas och upprepa den växande sekvensen. Om en spelare inte kan upprepa ordningen korrekt är de ute ur spelet. Spelet fortsätter tills bara en spelare kvarstår.

Dessa spel kan anpassas för att passa olika åldersgrupper och svårighetsgrader. Att spela minnesspel med kort kan vara både underhållande och hjälpa till att förbättra minnet och koncentrationen.