Hur spelar jag kortspelet Dam

Dam är inte ett kortspelet, utan det är ett klassiskt brädspel för två spelare. Men om du menar kortspelet ”Fyra damer” (som även kallas Dam) så kan jag förklara reglerna för det. Det är ett enkelt kortspel som spelas med en standardlek på 52 kort (utan jokrar).

Målet med spelet är att bli av med alla kort på handen genom att samla ihop fyra kort av samma valör (t.ex., alla damer).

Här är en grundläggande guide för att spela Fyra damer:

  1. Blanda korten och dela ut åtta kort till varje spelare. Resten av korten placeras nedåtvända i en hög i mitten av bordet.
  2. Spelarna får titta på sina kort och organisera dem efter valör (t.ex., nummer och bildkort). Målet är att samla fyra kort av samma valör.
  3. Spelaren till vänster om given börjar spelet genom att dra ett kort från kortleken i mitten. Om kortet hjälper spelaren att samla fyra av samma valör får de behålla det och kasta ett annat kort från sin hand. Om inte, måste de kasta det kort de just drog.
  4. Turen går vidare till nästa spelare till vänster, som upprepar samma process: dra ett kort, behåll om det är användbart, och kasta antingen det kortet eller ett annat kort från handen.
  5. Spelet fortsätter tills någon spelare samlar ihop fyra kort av samma valör. Den spelaren lägger omedelbart de fyra korten på bordet och säger ”Fyra damer!” (eller motsvarande beroende på vilka kort som samlades) för att visa att de har vunnit.

Det här spelet kan vara snabbt och underhållande, och det är lätt att lära sig för spelare i alla åldrar.