Hur spelar jag kortspelet Femkortspoker

Femkortspoker, även känt som ”Draw Poker”, är en av de äldsta och enklaste formerna av pokerspel.

Här är en grundläggande guide för hur man spelar Femkortspoker:

Kortlek:

Använd en vanlig kortlek med 52 kort. Ta bort alla jokrar.

Ante:

Innan spelet börjar, ska alla spelare lägga en förutbestämd insats, kallad ”ante”, i potten.

Dela ut kort:

En spelare agerar som kortgivare och delar ut fem kort till varje spelare, ett kort i taget, med baksidan uppåt. Korten delas ut i medurs riktning.

Första satsningsrundan:

Spelaren till vänster om kortgivaren börjar satsningsrundan. Spelaren kan välja att:a. Checka (passa): Om ingen har satsat tidigare i rundan kan spelaren välja att checka, det vill säga inte satsa något och låta turen gå vidare till nästa spelare.b. Satsa: Om ingen har satsat tidigare i rundan kan spelaren satsa valfritt belopp inom spelgränserna.c. Syna: Om någon har satsat tidigare i rundan, kan spelaren välja att syna, det vill säga matcha den tidigare satsningen.d. Höja: Om någon har satsat tidigare i rundan, kan spelaren höja, det vill säga satsa mer pengar än den tidigare satsningen.e. Lägga sig: Om spelaren inte vill fortsätta med sina kort, kan hen lägga sig och ge upp sin insats och sina kort för den här omgången.

Byte av kort:

När första satsningsrundan är över, får spelarna byta ut kort på handen mot nya kort från kortleken. Spelarna kan byta ut alla sina kort eller behålla alla kort, beroende på vad de anser ger bäst chans att vinna. Spelarna gör detta i turordning, börjar med spelaren till vänster om kortgivaren.

Andra satsningsrundan:

Efter att alla spelare har bytt kort börjar den andra satsningsrundan. Processen är densamma som i första satsningsrundan, men den här gången är det spelaren till vänster om kortgivaren som inleder.

Visa kort:

När den andra satsningsrundan är över, är det dags för spelarna att visa sina kort. Spelaren som gjorde den sista satsningen eller höjningen visar sina kort först. Om ingen satsade under den sista rundan, visar spelaren till vänster om kortgivaren sina kort först. Sedan fortsätter det i medurs ordning. Spelare som tror att de inte kan vinna kan välja att inte visa sina kort och kasta in dem istället.

Bestäm vinnaren:

Vinnaren är den spelare som har den bästa pokerhanden enligt den traditionella pokerhierarkin