Patiensens historia

Patiens, även kallad ”solitaire” på engelska, är ett populärt kortspel som spelas av en person. Spelet går ut på att arrangera korten i en bestämd ordning och används ofta som ett tidsfördriv.

Patiensens historia går tillbaka till 1700-talet. Ursprungligen var patiens ett franskt kortspel som spelades av adeln under det tidiga 1700-talet. Spelet var ursprungligen känt som ”Reusselle” eller ”Ruscell”, och det spelades med 52 kort och en målsättning att bygga fyra färgstaplar från ess till kung.

Under det tidiga 1800-talet blev patiens allt mer populärt i Europa, och nya variationer av spelet utvecklades. I Storbritannien blev patiens särskilt populärt under andra hälften av 1800-talet, där det kallades ”solitaire” efter det franska ordet ”solitair”, som betyder ”ensam”.

På 1900-talet, med spridningen av persondatorer, blev patiens en populär datorspelsvariant. Microsofts version av patiens, som inkluderades i Windows 3.0 år 1990, blev särskilt populär och bidrog till patiensens fortsatta popularitet som ett tidsfördriv.

Idag finns det många varianter av patiens, och spelet spelas av människor över hela världen. Patiensens historia visar på en långvarig popularitet och förmåga att anpassa sig till nya teknologier och kulturella förändringar.