Hur spelar jag kortspelet FreeCell

FreeCell är ett populärt enspelarspel som spelas med en standard 52-kortslek. Målet med spelet är att flytta alla korten till de fyra grundhögarna, sorterade i stigande ordning och efter färg, från ess till kung.

Här är en steg-för-steg-guide för att spela FreeCell:

 1. Börja med att blanda kortleken och lägga ut korten i åtta kolumner på spelplanen. De första fyra kolumnerna ska ha sju kort var, medan de sista fyra kolumnerna ska ha sex kort var. Alla kort bör vara synliga och vända uppåt.
 2. De fyra ”cellerna” ovanför kolumnerna är de fria cellerna. Du kan använda dessa som temporär förvaring för kort som du vill flytta men inte har en lämplig plats för just nu. Ovanför de fria cellerna finns de fyra grundhögarna, där du ska bygga upp de färdiga sekvenserna från ess till kung.
 3. Du får flytta korten enligt följande regler:
  • Du kan flytta ett kort från en kolumn till en fri cell om det inte finns något annat kort där.
  • Du kan flytta ett kort från en kolumn eller en fri cell till en annan kolumn om det nya kortet är ett steg lägre i valör och av motsatt färg (till exempel en röd sju på en svart åtta).
  • Du kan flytta ett kort från en kolumn eller en fri cell till en grundhög om kortet är ett steg högre i valör och av samma färg (till exempel en klöver åtta på en klöver sju).
  • Du kan flytta ett ess till en tom grundhög för att starta en ny sekvens.
 4. Du får även flytta flera kort i en sekvens mellan kolumner, men bara om du har tillräckligt med fria celler för att tillfälligt lagra korten. Antalet kort du kan flytta är begränsat av antalet lediga celler plus en (antal lediga celler + 1).
 5. Spelet fortsätter tills du antingen lyckats flytta alla korten till grundhögarna och vunnit, eller om du inte kan göra några fler drag och förlorar.

FreeCell kräver både strategi och skicklighet, och det är ett utmärkt enspelarspel för att utmana dig själv och förbättra din problemlösningsförmåga. Det finns många varianter av spelet, och du kan hitta det förinstallerat på många datorer eller som en app för din telefon eller surfplatta.