Hur spelas kortspelet Kemps

Kemps är ett roligt och enkelt lagbaserat kortspel för 4, 6 eller 8 spelare. Spelet spelas i par, där varje lag består av två personer. Målet med spelet är att få fyra kort av samma valör (till exempel fyra kungar) och signalera detta till din partner utan att motståndarna märker det.

Här är en steg-för-steg-guide för hur man spelar Kemps:

  1. Dela in spelarna i par. Varje par sitter så att de inte sitter bredvid varandra, utan snarare mittemot eller diagonalt från varandra.
  2. Blanda en standardkortlek med 52 kort och dela ut fyra kort till varje spelare.
  3. Innan spelet börjar kommer varje par att diskret komma överens om en hemlig signal. Signalen kan vara en viss gest, blinkning eller något annat som är lätt att göra och märka för din partner.
  4. Placera resten av kortleken i mitten av bordet med framsidan nedåt. Dela ut fyra kort bredvid högen med framsidan uppåt. Detta är kort som spelarna kan ta för att byta ut sina egna kort.
  5. När alla är redo att börja kan en spelare (vanligtvis den som delade ut korten) säga ”start”. Då får alla spelare plocka upp ett kort från de fyra öppna korten och lägga ett kort från sin hand nedåt istället. Det är viktigt att endast ta ett kort i taget.
  6. När alla fyra öppna kort är utbytta kan en spelare som vill byta ut ett kort från sin hand välja att skrapa korten (svepa bort alla fyra kort och ersätta dem med nya från högen).
  7. När en spelare har fyra kort av samma valör i sin hand måste de diskret signalera detta till sin partner. Om deras partner märker signalen, ropar de ”Kemps!” och laget vinner den omgången. Om en spelare tror att motståndarlaget har fyra kort av samma valör kan de ropa ”Kontra-Kemps” innan ”Kemps” ropas. Om de har rätt vinner deras lag omgången, men om de har fel får motståndarlaget poäng.
  8. Efter varje omgång delas korten om och spelet fortsätter tills ett lag når en överenskommen poänggräns, vanligtvis 3, 5 eller 7 poäng.

Kemps är ett snabbt och underhållande spel som kombinerar strategi, kommunikation och observation. Det är perfekt för en spelafton med vänner eller familj.