Hur spelar jag Patiensen Pyramiden

Pyramiden, även känd som Pyramid Solitaire, är en patiens som spelas med en standardkortlek på 52 kort. Här är en grundläggande beskrivning av hur man spelar Pyramiden:

  1. Förberedelse: Börja med att blanda kortleken noggrant. Lägg ut 21 kort i en pyramidform på bordet, där varje rad överlappar raden ovanför. Den översta raden består av ett kort, den andra raden av två kort, och så vidare, tills den sjunde raden består av sju kort. Alla kort ska vara med framsidan uppåt. De återstående 24 korten bildar en hög som kallas för talongen.
  2. Målet med spelet: Målet med Pyramiden är att para ihop kort från pyramiden och talongen så att deras sammanlagda värde är 13. Kungen räknas som 13 och kan tas bort ensam. Drottningen räknas som 12, knekten som 11 och esset som 1. De övriga korten har det värde som står på dem.
  3. Spelregler: För att spela Pyramiden, följ dessa regler: a. Ta bort kortpar: Du kan bara para ihop och ta bort kort som är ”fria”, det vill säga kort som inte täcks av något annat kort. Om två fria kort har en summa av 13, kan du ta bort dem från pyramiden. b. Använda talongen: Du kan använda kort från talongen för att para ihop med fria kort i pyramiden. Du får vända ett kort åt gången från talongen och använda det om möjligt. Om du inte kan använda det, lägger du det åt sidan i en avfallshög och fortsätter med nästa kort i talongen. Du får bara gå igenom talongen en gång. c. Kungar: Kungar räknas som 13 och kan tas bort direkt från pyramiden eller avfallshögen.
  4. Avsluta spelet: Spelet är vunnet när alla kort i pyramiden har tagits bort. Om du inte kan göra några fler drag och talongen är tom, är spelet förlorat.

Pyramiden är en patiens som kräver både tur och strategi. Genom att öva och utveckla strategier för att göra effektiva drag kan du bli en bättre Pyramiden-spelare och öka dina chanser att vinna.