Hur spelar jag kortspelet Five-Card Draw

Five-Card Draw är en av de mest klassiska och enkla formerna av poker. Det spelas med en standard 52-kortslek och involverar satsningar, kortbyte och handräkning.

Här är en grundläggande guide för att spela Five-Card Draw:

  1. Kortens rangordning: Precis som i de flesta pokerspel är ess det högsta kortet, följt av kung, dam, knekt, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3 och 2. Ess kan också användas som lågt kort i en låg stege (A-2-3-4-5).
  2. Bestäm ante: Innan spelet börjar bestämmer spelarna hur mycket ante (en liten tvångssatsning) de ska betala. Alla lägger sin ante i potten.
  3. Dela ut korten: En spelare agerar som kortgivare och delar ut fem kort till varje spelare, ett i taget och med framsidan nedåt. Spelarna får titta på sina egna kort, men inte visa dem för någon annan.
  4. Första satsningsrundan: Spelaren till vänster om kortgivaren börjar den första satsningsrundan. Spelaren kan antingen satsa eller passa (checka). Om spelaren passar, går turen vidare till nästa spelare i ordningen. Om en spelare satsar måste alla efterföljande spelare antingen syna (matcha satsningen), höja (öka satsningen) eller lägga sina kort och dra sig ur omgången. Den första satsningsrundan avslutas när alla spelare har satsat lika mycket eller lagt sina kort.
  5. Byta kort: Börja med spelaren till vänster om kortgivaren och fortsätt medurs. Varje spelare kan välja att byta ut ett antal kort (vanligtvis upp till tre, men i vissa varianter är fyra tillåtna om spelaren behåller ett ess) för att försöka förbättra sin hand. Spelaren ger de kort som ska bytas till kortgivaren, som i sin tur ger spelaren nya kort från leken. En spelare kan också välja att inte byta några kort alls (stå pat).
  6. Andra satsningsrundan: Den andra satsningsrundan börjar med spelaren till vänster om kortgivaren och fortsätter medurs, precis som den första. Spelarna kan satsa, syna, höja eller lägga sina kort.
  7. Visa korten och avgör vinnaren: Efter den andra satsningsrundan visar alla kvarvarande spelare sina kort, och den bästa femkortshanden vinner potten. Handrankningen är densamma som i andra pokerspel (från högsta till lägsta): royal flush, straight flush, fyrtal, kåk, flush, stege, triss, två par, ett par och högkort.

Five-Card Draw är ett roligt och lättillgängligt pokerspel som passar både nybörjare och erfarna spelare.