Hur spelar jag kortspelet Plump

Plump, även känt som ”Vändtia” eller ”Gnau”, är ett kortspel som passar för 2 till 5 spelare, men kan spelas av fler. Det är enkelt att lära sig och kräver en standardkortlek med 52 kort. Målet med spelet är att bli av med alla sina kort så snabbt som möjligt.

Här är en grundläggande guide för att spela Plump:

  1. Blanda kortleken och dela ut 6 kort till varje spelare (eller ett annat antal beroende på varianten). Resten av korten placeras med framsidan nedåt på bordet för att skapa en draghög. Vänd det översta kortet från draghögen och placera det bredvid högen för att skapa en avkasthög.
  2. Spelaren till vänster om given börjar. De kan antingen ta det översta kortet från draghögen eller det översta kortet från avkasthögen. Målet är att samla kombinationer av kort som kan läggas ut på bordet. Kombinationerna är: a. Triss: Tre kort med samma valör (t.ex. tre knektar). b. Stege: Minst tre kort i följd från samma färg (t.ex. klöver 5, klöver 6, klöver 7).
  3. Efter att en spelare har dragit ett kort, kan de lägga ut en eller flera kombinationer av kort från sin hand på bordet. De kan också bygga vidare på kombinationer som redan ligger på bordet, antingen sina egna eller motståndarens. För att bygga vidare på en annan spelares kombination måste man dock först ha lagt ut minst en egen kombination.
  4. När en spelare har lagt ut kort från sin hand eller byggt vidare på en kombination, avslutar de sin tur genom att kasta ett kort från sin hand på avkasthögen. Turen går sedan vidare till spelaren till vänster.
  5. Spelet fortsätter tills en spelare blir av med alla sina kort och ropar ”Plump!” eller ”Vändtia!” för att signalera att de vunnit. Om draghögen tar slut innan någon vinner, blandar man om avkasthögen och skapar en ny draghög för att fortsätta spelet.

Plump är ett roligt och snabbt spel som passar både barn och vuxna. Det finns också många varianter av spelet med olika regler och strategier, så det kan vara bra att kommunicera reglerna tydligt med de andra spelarna innan ni börjar.