Hur spelar jag kortspelet Gurka

Gurka är ett klassiskt svenskt kortspelet som är enkelt att lära sig och roligt att spela. Spelet passar bäst för 3-6 spelare, men kan även spelas av två.

Här är en grundläggande guide för hur man spelar Gurka:

Kortlek:

Använd en vanlig kortlek med 52 kort. Ta bort alla jokrar.

Dela ut kort:

En spelare agerar som kortgivare. Dela ut 8 kort till varje spelare, ett kort i taget.

Målet:

Målet med spelet är att bli av med alla sina kort och samtidigt undvika att få poäng. Den spelare som får 30 poäng eller mer är ute ur spelet, och spelet fortsätter tills endast en spelare är kvar.

Spelrunda:

Gurka spelas i flera omgångar. En omgång börjar med att kortgivaren vänder upp det översta kortet i kortleken och lägger det bredvid. Detta kort blir första kortet i avkasthögen.

Spela kort:

Spelaren till vänster om kortgivaren börjar. Spelaren måste lägga ett kort som är högre än eller lika med det översta kortet i avkasthögen. Om spelaren inte kan göra det, måste hen ta upp hela avkasthögen. Spelaren måste även ta upp avkasthögen om hen spelar ett kort med samma värde som det översta kortet. Efter att ha spelat sitt kort eller tagit upp avkasthögen, går turen vidare till nästa spelare.

Fyror och ess:

Fyror och ess är specialkort. Om en spelare lägger en fyra, får hen spela igen. Om en spelare lägger ett ess, måste nästa spelare ta upp avkasthögen oavsett vilka kort hen har på hand.

Avsluta en omgång:

Omgången fortsätter tills en spelare har lagt sitt sista kort. Denna spelare är omgångens vinnare.

Poängräkning:

De övriga spelarna får poäng för de kort de har kvar på handen. Ess ger 1 poäng, kungar ger 13 poäng, damer ger 12 poäng, knektar ger 11 poäng och övriga kort ger poäng enligt deras numeriska värde.

Ny omgång:

Korten blandas och en ny omgång börjar. Kortgivaren roterar till vänster.

Avsluta spelet:

Spelet fortsätter tills alla spelare utom en har fått 30 poäng eller mer. Den spelare som är kvar är vinnaren av Gurka.

Kom ihåg att det finns många varianter av Gurka, så det kan vara bra att diskutera reglerna med dina medspelare innan ni börjar spela.