Hur spelar jag kortspelet Komet

Komet, även känt som ”Femhundra” eller ”Rummy 500”, är ett populärt kortspel som involverar både skicklighet och strategi. Målet med spelet är att samla poäng genom att skapa kombinationer av kort och bli av med alla kort på handen.

Här följer en kort guide om hur du spelar Komet:

Förberedelser:

Du behöver en standard kortlek med 52 kort. Komet kan spelas av 2-4 spelare, men det är vanligast med 2-3. Dela ut 7 kort till varje spelare om ni är två, 6 kort om ni är tre och 5 kort om ni är fyra spelare. Lägg resten av korten med framsidan nedåt på bordet som en draghög.

Spelets gång:

Den spelare som sitter till vänster om given börjar. I varje tur kan spelaren antingen dra ett kort från draghögen eller ta det översta kortet från avkasthögen. Spelaren försöker sedan skapa kombinationer (trissar och/eller stegar) med sina kort. En triss består av tre eller fler kort med samma valör, medan en stege är tre eller fler kort i följd av samma färg.

Lägga ned kombinationer:

När en spelare har en giltig kombination kan de lägga den på bordet framför sig med framsidan upp. Spelaren kan även lägga till kort på befintliga kombinationer på bordet, antingen sina egna eller motståndarnas, förutsatt att de följer samma regler för trissar och stegar.

Avsluta turen:

Spelaren avslutar sin tur genom att kasta ett kort från sin hand till avkasthögen. Om en spelare har samlat på sig 500 poäng eller mer under en omgång får de omedelbart lägga ned alla sina kort på bordet och avsluta omgången.

Poängräkning:

När en spelare avslutar omgången genom att bli av med alla sina kort räknas poängen för de kort som varje spelare har kvar på handen. Korten värderas enligt följande:

  • Ess: 15 poäng
  • Kung, dam och knekt: 10 poäng vardera
  • Nummerkort (2-10): Kortets valör i poäng

Den spelare som blir av med alla sina kort får poäng för de kort som deras motståndare har kvar på handen. Om ingen spelare har nått 500 poäng efter en omgång fortsätter spelet genom att korten samlas in, blandas om och delas ut igen.

Vinnaren:

Spelet fortsätter tills någon spelare når eller överstiger 500 poäng. Den spelare som först når 500 poäng vinner spelet.