Hur spelar man kortspelet Chicago

Chicago är ett roligt kortspelet som spelas med en vanlig kortlek med 52 kort och 1-4 spelare. Målet med spelet är att få den högsta poängen genom att vinna olika rundor. Chicago är ett poker liknande sticktagningspel.

Här är en steg-för-steg-guide till hur man spelar Chicago:

Giv och byten

Pokerspelet börjar med att en spelare tar rollen som dealer och delar ut fem kort till alla spelare. Därefter kan varje spelare i sin tur byta ut valfritt antal kort. Spelaren närmast dealer kan göra sitt byte först, sedan nästa spelare och så vidare.

Efter att alla spelare har gjort sina byten delas poäng ut till spelaren med den högsta poker handen (se vinnande regler nedan). Sedan, med bytet, upprepas proceduren två gånger, men inga poäng delas ut efter sista bytet (poäng delas ut i slutet av pinnespelet istället).

Stickspelet

När alla ändringar är gjorda börjar själva stickspelet. Spelaren som sitter efter dealern börjar alltid genom att dela ut ett kort. De andra spelarna måste sedan lägga ut ett kort i samma färg om möjligt. Om en spelare inte har ett kort i samma färg får den saka ett kort i en annan färg i stället. Den spelare som placerade det högsta kortet i rätt färg kommer vinna sticket och kan nu spela vilket kort som helst och bestämmer vilket färg som gäller för nästa stick.

De andra spelarna måste nu, precis som tidigare, lägga ett kort i samma färg som begärts. Målet med stickspelet är att vinna det sista sticket. Efter som det ger 5poäng att delas ut. Spelaren med den högsta poker handen får poäng för det, och spelaren som vann det senaste sticks pelet får poäng för det.
När sticks pelet är avklarat byter man ut given, spelaren som sitter efter given blir nu istället giv, och spelaren som sitter efter den nya given inleder nu stickspelet.

Målet med spelet

Den spelare som först har uppnått 52 poäng vinner spelet.

Spelregler – Poängregler i Chicago:

 • Att vinna spelet (genom att ta det sista sticket) ger fem poäng.
 • Par (två kort med samma värde, t.ex. två stycken kungar) ger 1 poäng.
 • Två par (två olika par) ger 2 poäng.
 • Triss (tre kort med samma värde, t.ex. tre stycken kungar) ger 3 poäng.
 • Stege (alla kort på handen kommer i följd, t.ex. 3,4,5,6,7 eller 10, knekt, dam, kung, ess) ger 4 poäng.
 • Färg (alla kort på handen har samma färg, exempelvis hjärter) ger 5 poäng.
 • Kåk (två av samma + tre av samma, t.ex. två stycken knektar och tre stycken kungar) ger 6 poäng.
 • Fyrtal (fyra kort av samma värde, t.ex fyra stycken kungar) ger 8 poäng, eller så kan spelaren som får fyrtal välja att nollställa övriga spelares poäng.
 • Straight Flush (färgstege, det vill säga alla korten har samma färg samt att alla korten kommer i följd) ger 11 poäng.
 • Royal Straight Flush (som straight flush + att stegen innehåller de högsta möjliga korten, dvs. 10, knekt, dam, kung och ess) ger omedelbar vinst för den spelare som får det, trots att denne spelare inte uppnått 52 poäng.
 • Chicago ger 15 poäng om den lyckas, eller -15 poäng om den misslyckas. En spelare tar Chicago genom att ropa ”Chicago” direkt efter att byten av kort är avklarade och före det att spelaren som sitter efter given har inlett spelet genom att lägga ut ett kort på bordet.När en spelare valt att ta Chicago måste denna spelare vinna samtliga stick för att få 15 poäng. Om någon motspelare lyckas vinna något stick får spelaren istället -15 poäng. Spelaren som valt att ta Chicago får också inleda spelet (oavsett vems tur det egentligen var att börja) genom att lägga ut första kortet. Ingen spelare får någon poäng för sin pokerhand när någon spelare ropat ”Chicago”, oavsett om spelaren lyckas med sin Chicago eller inte. Om fler än en spelare vill ta Chicago vid samma tillfälle så går man efter den turordningen spelarna sitter i. Den spelare som sitter närmast efter given har förtur att ta Chicago, medans den spelare som för tillfället är giv står sist på tur att ta Chicago.

Varianter och tilläggsregler

 • Ofta använder man även så kallat ”köpstopp” i Chicago, vilket innebär att de spelare som hamnat över en viss poäng (vanligtvis 42 poäng) inte får utföra några kortbyten.