Hur spelar jag kortspelet Canasta

Canasta är ett populärt kortspel som spelas med två eller fyra spelare, vanligtvis i par, och två kortlekar inklusive jokrar (totalt 108 kort). Målet med spelet är att samla på sig poäng genom att bilda så kallade ”melds” av sju eller fler kort av samma rank.

Här är en grundläggande guide för att spela Canasta:

Dela ut korten:

När du spelar med två spelare får varje spelare 15 kort. Om du spelar med fyra spelare får varje spelare 11 kort. Resten av korten placeras i en hög i mitten av bordet, kallad ”stock”. Avslöja det översta kortet i högen och lägg det bredvid den, vilket bildar ”discard pile”.

Melding:

En ”meld” är en kombination av minst tre kort av samma rank (t.ex., tre kungar, fyra sjuor, etc.). Jokrar och tvåor kan användas som ”wild cards” och ersätta vilket kort som helst för att bilda en meld.

Plocka upp kort:

Under din tur kan du antingen plocka upp ett kort från stocken eller ta hela discard pile, förutsatt att du kan använda det översta kortet i en ny eller befintlig meld.

Spela ut kort:

Efter att ha tagit ett kort kan du lägga ut en eller flera melds på bordet, eller lägga till kort i befintliga melds som ditt lag redan har spelat ut.

Avsluta din tur:

När du har spelat ut korten du vill, måste du slänga ett kort från din hand på discard pile för att avsluta din tur.

Canasta:

En ”Canasta” är en meld av sju eller fler kort. En ”naturlig Canasta” är en meld som endast består av kort med samma rank (utan wild cards). En ”blandad Canasta” innehåller minst en wild card. För att vinna spelet måste ditt lag ha minst en Canasta.

Gå ut: För att avsluta spelet måste en spelare ”gå ut” genom att spela alla kort i sin hand och slänga det sista kortet. Innan en spelare kan gå ut måste hans eller hennes lag ha minst en Canasta.

Räkna poäng:

När spelet är över räknar varje lag sina poäng. Korten har följande värden:

  • 4-7: 5 poäng
  • 8-K: 10 poäng
  • 2, A: 20 poäng
  • Jokrar: 50 poäng
  • Svarta treor: 5 poäng
  • Röda treor: 100 poäng (om laget har minst en meld) Poäng för Canastas:
  • Naturlig Canasta: 500 poäng
  • Blandad Canasta: 300 poäng

Laget som först når 5000 poäng vinner spelet.

Det finns flera varianter av Canasta med olika regler, så se till att alla spelare är överens om reglerna innan ni börjar spela.