Hur spelar jag kortspelet Stötpoker?

Stötpoker, även känt som Chicago eller Svensk Chicago, är en variant av poker som kombinerar element av både poker och sticktagningsspel. Stötpoker kan spelas av 2 till 8 spelare, men 4-5 spelare är idealiska. Spelet spelas med en standardlek med 52 kort.

Så här spelar du Stötpoker:

 1. Kortvärden och rangordning: Korten rankas från högsta till lägsta: A, K, Q, J, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2. Ess kan också räknas som lågt om det används i en låg rak (A, 2, 3, 4, 5).
 2. Dela ut korten: Dela ut 5 kort till varje spelare, ett åt gången medurs. Lägg resten av korten åt sidan, eftersom de inte används under omgången.
 3. Budgivning: Budgivningen börjar med spelaren till vänster om dealern och fortsätter medurs. Varje spelare kan välja att checka, syna, höja eller lägga sig. Efter att alla spelare har fått chansen att agera, fortsätter spelet till nästa fas.
 4. Byta kort: Varje spelare kan byta valfritt antal kort (0-5) från sin hand för att försöka förbättra sin pokerhand. Detta görs i turordning, med start från spelaren till vänster om dealern.
 5. Slutlig budgivning: En andra budgivning börjar efter att alla spelare har bytt kort. Denna gång kan spelarna bara checka om ingen höjning har gjorts. Om en höjning görs, måste spelarna välja att syna, höja ytterligare eller lägga sig.
 6. Sticken: Efter den slutliga budgivningen spelar spelarna om stick, som i sticktagningsspel. Spelaren till vänster om dealern lägger ut det första kortet, och resten av spelarna följer medurs. De måste följa den ledande färgen om möjligt. Om de inte kan, kan de spela ett kort av valfri färg. Vinnaren av varje stick leder nästa.
 7. Poäng: Poäng delas ut enligt följande:
  • 1 poäng för att vinna första sticket
  • 1 poäng för att vinna det sista sticket
  • 1 poäng för att ha den bästa pokerhanden
 8. Ny runda: Efter att poängen har delats ut, roterar dealern medurs och en ny runda börjar. Spelet fortsätter tills en spelare når en förutbestämd poänggräns, till exempel 10 eller 15 poäng.

Stötpoker är en intressant blandning av poker och sticktagningsspel, vilket gör det till en rolig och unik upplevelse för både nya och erfarna kortspelare.