Hur spelas kortspelet Rövhålet

Rövhålet, även känt som ”President” eller ”Asshole”, är ett populärt och informellt kortspel som kan spelas av 4 till 12 spelare, men är bäst med 5-8 spelare. Spelet kräver en vanlig kortlek med 52 kort. Målet med spelet är att bli av med alla kort på handen och få en högre rang än de andra spelarna. Spelet spelas i flera rundor, och rangordningen mellan spelarna förändras efter varje runda.

Så här spelar du Rövhålet:

  1. Dela ut alla korten jämnt bland spelarna. Det är inte viktigt om några spelare får ett kort mer än de andra.
  2. Spelarna sätter sig i en cirkel, och rangordningen i första rundan kan antingen vara helt slumpmässig eller baserad på tidigare spelresultat. Rangordningen från högst till lägst är: President, Vicepresident, Medborgare och Rövhål (eller andra namn som gruppen väljer att använda).
  3. Spelet börjar med att Presidenten (eller den som har 3♣ om det är den första rundan) spelar ut ett kort eller en kombination av kort med samma valör, t.ex. ett par, en triss osv.
  4. Nästa spelare måste sedan spela en högre kombination av samma antal kort, t.ex. om den första spelaren spelade ut ett par måste nästa spelare spela ut ett högre par. Om en spelare inte kan eller inte vill spela en högre kombination, får de passa.
  5. Om alla spelare passar efter en spelad kombination, tas de spelade korten bort från bordet och spelaren som spelade ut den senaste kombinationen får spela ut igen.
  6. Spelet fortsätter tills en spelare blir av med alla sina kort och vinner rundan. De andra spelarna fortsätter spela tills alla har slutat spela, och deras placering bestämmer rangordningen för nästa runda.
  7. I nästa runda byter spelarna platser enligt den nya rangordningen. Rövhålet (eller den lägst rankade spelaren) blandar och delar ut korten, och Presidenten (eller den högst rankade spelaren) får börja spelet.
  8. Spelet fortsätter i flera rundor, och spelarna kan försöka förbättra sin rang genom att bli av med sina kort snabbare.

Extra regler:

  • I vissa versioner av spelet måste Rövhålet ge sina två bästa kort till Presidenten, och Presidenten ger Rövhålet sina två sämsta kort i gengäld.
  • Vissa grupper tillämpar ”revolution”, där rangordningen inverteras om en viss händelse inträffar, till exempel om någon spelar ut fyra kort av samma valör.

Rövhålet är ett underhållande och socialt kortspel där det är viktigt att vara strategisk och snabb för att bli av med korten och undvika att hamna i botten av rangordningen.