Hur spelar jag kortspelet Rödskägg

Rödskägg, även känt som ”Rödskäggskapten” eller ”Kapten Rödskägg”, är ett roligt och enkelt kortspel som passar för både barn och vuxna. Spelet kan spelas med 2-6 spelare och använder en standardlek med 52 kort.

Här är en grundläggande genomgång av reglerna för att spela Rödskägg:

Kortens värde:

Korten rankas från högst till lägst – A (ess), K (kung), Q (drottning), J (knekt), 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2. Färgerna har ingen betydelse i spelet.

Dela ut kort:

Dela ut alla korten jämnt bland spelarna. Spelarna får inte titta på sina kort utan håller dem i en hög med framsidan nedåt framför sig.

Spela kort:

Spelaren till vänster om given börjar spelet genom att vända upp det översta kortet i sin hög och lägga det på bordet. Spelet fortsätter medurs runt bordet, och varje spelare lägger sitt översta kort på den gemensamma högen.

Rödskäggskapten:

När en kung (Rödskäggskapten) spelas, måste nästa spelare spela en knekt (officer) för att rädda Rödskäggskapten. Om spelaren inte kan spela en knekt, måste de dra ett kort från sin hög och lägga det på den gemensamma högen. Om det inte är en knekt, går turen över till nästa spelare som får samma möjlighet att spela en knekt eller dra ett kort. Om ingen spelare kan spela en knekt inom tre drag, vinner den spelare som lade kungen (Rödskäggskapten) den gemensamma högen och placerar den under sin hög med framsidan nedåt.

Fortsätt spelet:

Spelet fortsätter på samma sätt tills en spelare har alla korten i leken och vinner spelet. Om en spelare får slut på kort i sin hög, är de ”ute” ur spelet och kan inte vinna.

Rödskägg är ett enkelt och snabbt spel som är enkel att lära sig och roligt att spela. Det bygger på tur snarare än skicklighet, vilket gör det till en bra aktivitet för att slå ihjäl tid med vänner och familj.

Lycka till!