Hur spelar jag kortspelet 29 Tjugonio

29 (Tjugonio) är ett populärt indiskt kortspel som spelas med 4 spelare i två lag (2 spelare per lag). Spelet använder en standardlek med 52 kort, men reduceras till 32 kort genom att bara använda korten från 6 till 10, knekt, dam, kung, ess i varje färg. Målet med spelet är att vinna stick och samla poäng för att nå 29 poäng eller mer.

Här är en grundläggande guide för hur man spelar 29:

Kortvärden – Korten har följande värden i spelet:

Ess: 11 poäng

Kung: 10 poäng

Dam: 9 poäng

Knekt: 8 poäng

Korten 10, 9, 8, 7: Värde enligt numret

Korten 6: 0 poäng

Dela ut korten:

En spelare blandar korten och delar ut 8 kort till varje spelare, ett kort i taget, så att alla har 8 kort var.

Budgivning:

Budgivningen börjar med spelaren till vänster om given och fortsätter medsols. Spelare kan antingen passa eller bjuda högre än det tidigare högsta budet. Budgivningen fortsätter tills alla spelare passat, förutom en spelare (eller ett lag) som har det högsta budet. Den spelaren (eller laget) som har det högsta budet bestämmer trumffärgen.

Spela om stick:

Spelaren till vänster om given inleder första rundan. Spelaren kan spela vilket kort som helst, och sedan följer de andra spelarna medsols. De måste följa den ledande färgen om möjligt, och om de inte kan det, kan de spela ett kort av valfri annan färg. Trumfkorten är högre än alla andra färger.

Vinna stick:

Den spelare som spelar det högsta kortet i den ledande färgen, eller det högsta trumfkortet om något sådant spelats, vinner sticket. Den vinnande spelaren samlar in korten och inleder nästa runda.

Poängräkning:

När alla 8 stick spelats räknar spelarna poängen för de kort de vunnit i sina stick. Om det vinnande laget inte når sitt bud, förlorar de motsvarande antal poäng från deras totala poäng. Om det vinnande laget når eller överträffar sitt bud, får de poängen de vunnit.

Fortsätt spela:

Spelet fortsätter med fler rundor tills ett lag når 29 poäng eller mer. Det laget vinner då spelet.

Kom ihåg att 29 är ett spel som involverar strategi och samarbete mellan lagmedlemmar. Det kan ta lite tid att bli van vid reglerna och utveckla effektiva strategier.