Hur spelar jag kortspelet Vändtia


Vändtia är ett svenskt kortspel som är enkelt och roligt, vilket gör det populärt bland både barn och vuxna. Spelet kan spelas med 2-5 spelare och använder en standardlek med 52 kort.

Här är en grundläggande genomgång av reglerna för att spela Vändtia:

Kortens värde:

Korten rankas från högst till lägst – A (ess), K (kung), Q (drottning), J (knekt), 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2. Färgerna har ingen betydelse i spelet.

Dela ut kort:

Dela ut fem kort till varje spelare, ett kort i taget. Lägg resten av korten som en hög i mitten av bordet med framsidan nedåt. Vänd upp det översta kortet och lägg det bredvid högen för att starta en avkasthög.

Spelets mål:

Målet med spelet är att bli av med alla sina kort. Den första spelaren som blir av med alla sina kort vinner.

Spela kort:

Spelaren till vänster om given börjar spelet genom att spela ett kort från sin hand som matchar det översta kortet på avkasthögen, antingen genom samma valör eller samma färg. Om en spelare inte kan eller inte vill spela ett kort, måste de dra ett kort från högen i mitten av bordet. Om det dragna kortet kan spelas, får spelaren lägga det på avkasthögen. Annars går turen över till nästa spelare.

Specialkort:

Vissa kort har särskilda effekter i spelet:

Ess:

När ett ess spelas får den spelaren välja vilken färg som ska spelas härnäst. Nästa spelare måste spela ett kort i den valda färgen eller spela ett annat ess.
Knekt: När en knekt spelas får den spelaren spela igen. Om en spelare spelar två knektar i rad, får de spela ytterligare en gång.


10:

När en 10 spelas, måste nästa spelare spela ett kort med samma valör (alltså en annan 10) eller dra två kort från högen i mitten av bordet.


2:

När en 2 spelas, måste nästa spelare spela ett kort med samma valör (alltså en annan 2) eller dra två kort från högen i mitten av bordet.
Fortsätt spelet: Spelet fortsätter medurs runt bordet tills en spelare blir av med alla sina kort och vinner spelet.

Vändtia är ett snabbt och enkelt spel som är lätt att lära sig och roligt att spela. Det blandar tur och skicklighet, vilket gör det till en bra aktivitet för att slå ihjäl tid med vänner och familj.

Lycka till!