Hur spelar jag kortspelet Stress

Stress, även känt som ”Speed” eller ”Spit”, är ett snabbt och spännande kortspelet för två spelare. Målet är att bli av med alla kort så snabbt som möjligt genom att matcha kort efter valör.

Här är hur du spelar Stress:

Förberedelser:

Blanda en standard kortlek med 52 kort (utan jokrar). Dela ut 26 kort till varje spelare. Dessa kort kommer att vara deras personliga kortlek.

Uppställning:

Varje spelare lägger ut sina kort på följande sätt:

Placera fem kort med framsidan upp i en rad framför dig. Dessa kort kallas för ”spelkorten”.

Resten av korten hålls som en hög med framsidan nedåt i handen. Denna hög kallas för ”dolda kort”.

Spelregler:

Målet med spelet är att bli av med alla kort, både spelkorten och de dolda korten, genom att matcha kortens valörer. Färgen på korten spelar ingen roll.

Starta spelet:

En spelare räknar ner ”tre, två, ett, stress!” och båda spelarna vänder samtidigt över det översta kortet från sina dolda kort och lägger dem i mitten av bordet med framsidan upp. Dessa kort bildar ”mittkorten”.

Spela kort:

Spelarna lägger ut sina spelkort på mittkorten så snabbt som möjligt. Ett spelkort kan placeras på ett mittkort om dess valör är exakt ett steg högre eller lägre än mittkortet. Till exempel kan en 6:a läggas på en 5:a eller en 7:a. Ess fungerar både som det högsta och det lägsta kortet, så det kan läggas på en kung och en två.

Fylla på spelkorten:

När en spelare lägger ut ett spelkort på ett mittkort, fyller de på sin rad med spelkort genom att ta det översta kortet från sina dolda kort. Om en spelare inte kan lägga ut några spelkort eller inte vill lägga ut några spelkort, kan de välja att säga ”stress” och båda spelarna måste vända upp nästa kort från sina dolda kort och lägga dem på mittkorten.

Vinnaren:

Spelet fortsätter tills en spelare har lagt ut alla sina spelkort och dolda kort. Den spelaren är då vinnaren.

Stress är ett roligt och snabbt spel som kräver snabba reflexer och taktik för att bli av med alla kort. Det kan spelas av spelare i alla åldrar och ger en adrenalinkick under spelets gång. Lycka till och ha kul med att spela Stress!