Hur spelar jag kortspelet Rummy

Rummy är ett klassiskt kortspel som kan spelas med 2-6 spelare. Spelet handlar om att bilda kombinationer av kort i form av ”set” (kort med samma rank) eller ”sekvenser” (kort i ordningsföljd från samma färg).

Här är grundreglerna för att spela Rummy:

Förberedelser:

Använd en standardkortlek med 52 kort (utan jokrar). För 2-4 spelare, dela ut 10 kort till varje spelare. För 5-6 spelare, dela ut 6 kort till varje spelare. Placera resten av korten med framsidan nedåt på bordet för att skapa en kortlek (kallad ”högen”). Vänd upp det översta kortet från högen och placera det bredvid högen för att skapa en avkasthög.

Spelets mål:

Målet med Rummy är att bli av med alla dina kort genom att bilda kombinationer (set eller sekvenser) och lägga dem på bordet.

Spelarnas tur:

dra det översta kortet från högen eller ta det översta kortet från avkasthögen. Efter att ha dragit ett kort, kan spelaren lägga ned eventuella kombinationer (set eller sekvenser) på bordet. Spelaren avslutar sin tur genom att kasta ett kort på avkasthögen.

Kombinationer:

a. Set: En grupp av minst tre kort med samma rank, t.ex. tre 7:or eller fyra knektar. b. Sekvens: En sekvens av minst tre kort i ordningsföljd från samma färg, t.ex. 4-5-6 av hjärter eller 9-10-Jack av spader.

Lägga till kort i befintliga kombinationer: Spelare kan lägga till kort i befintliga kombinationer på bordet, så länge de följer reglerna för set och sekvenser.

Avsluta spelet:

Spelet fortsätter tills en spelare har lagt ned alla sina kort i kombinationer och kastat sitt sista kort på avkasthögen. Den spelaren ropar ”Rummy!” och vinner omgången.

För att göra spelet mer intressant kan du spela flera omgångar och hålla poäng baserat på de kort som spelarna har kvar på handen när någon ropar ”Rummy!”. Korten 2-10 är värda sina respektive siffror, knektar, damer och kungar är värda 10 poäng och ess är värda 1 poäng. Spelaren med lägst poäng efter ett visst antal omgångar vinner spelet.

Lycka till med att spela Rummy!