Hur spelar jag kortspelet Priffe

Priffe, även känt som ”Präfs”, är ett svenskt kortspel som spelas med en vanlig kortlek med 52 kort. Spelet kan spelas av 3-6 spelare, men det är mest vanligt med 4 spelare.

Här är en enkel guide för hur man spelar Priffe:

Blanda korten:

Blanda en standardkortlek med 52 kort (utan jokrar).

Dela ut korten:

Dela ut 13 kort till varje spelare (förutsatt att ni är 4 spelare). Om ni är färre än 4 spelare, dela ut 12 kort till varje spelare och lägg resterande kort åt sidan.

Rankning av kort:

I Priffe har korten följande rangordning, från högst till lägst: Spader Knekt, Hjärter Knekt, alla Ess, alla Kungar, alla Damer, alla Knektar (förutom Spader Knekt och Hjärter Knekt), 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2.

Börja spelet:

Spelet börjar med att spelaren till vänster om given lägger ut ett kort. De andra spelarna följer i tur och ordning medurs, och måste lägga ut ett kort i samma färg som det första kortet som lades. Om en spelare inte har ett kort i den färgen, kan de lägga ut vilket kort som helst.

Ta hem sticket:

Den spelare som lägger det högsta kortet i den ledande färgen tar hem sticket. Om någon spelare lägger Spader Knekt eller Hjärter Knekt, tar den spelaren hem sticket oavsett färgen på de andra korten.

Fortsätt spela:

Spelaren som tog hem sticket inleder nästa omgång genom att lägga ut ett nytt kort. Spelet fortsätter tills alla spelare har spelat alla sina kort.

Poäng:

Poängräkningen i Priffe är enkel. Varje Ess, Kung, Dam, Knekt och 10:a är värd 1 poäng. Spader Knekt och Hjärter Knekt är värda 3 poäng vardera. Totalt finns det 24 poäng i leken (eller 20 poäng om man spelar med 12 kort per spelare). Målet är att samla så många poäng som möjligt.

Vinn spelet:

När alla kort har spelats, räknar varje spelare sina poäng. Den spelare som har samlat flest poäng vinner omgången. Man kan spela flera omgångar och räkna poäng över tid för att bestämma en övergripande vinnare.

Olika varianter av Priffe kan ha små skillnader i regler och poängräkning, men ovanstående guide ger en grundläggande förståelse för hur spelet spelas.