Hur spelar jag kortspelet Svälta Räv

Svälta Räv är ett klassiskt svenskt kortspelet som spelas med en standard kortlek med 52 kort (utan jokrar). Spelet går ut på att samla på sig så många poäng som möjligt genom att ta kort från bordet. Spelet kan spelas av två till fyra spelare.

Här är en steg-för-steg-guide för att spela Svälta Räv:

Förberedelser:

Blanda kortleken och dela ut åtta kort till varje spelare. Lägg sedan ut fyra kort med framsidan upp på bordet.

Spelregler:

Målet med spelet är att samla på sig så många poäng som möjligt genom att ta kort från bordet som matchar korten i din hand. Ett kort kan bara tas om det har samma valör som kortet du spelar från handen.

Spelomgång:

Den spelare som sitter till vänster om dealern börjar. Om spelaren har ett kort i handen som matchar valören på ett kort på bordet, tar spelaren båda korten och lägger dem i sin egen hög med tagna kort. Om det inte finns något matchande kort på bordet, lägger spelaren sitt kort på bordet. Turen går sedan vidare till nästa spelare medurs.

Stick:

När alla spelare har spelat alla sina åtta kort, delar dealern ut åtta nya kort till varje spelare, men lägger inte ut fler kort på bordet. Spelet fortsätter tills alla kort i kortleken har spelats och inga kort finns kvar i spelarnas händer.

Poäng:

När spelet är över räknar spelarna sina poäng enligt följande:

Varje klöverkort ger 1 poäng.

Ruter 10 (även kallad Räven) ger 2 poäng.

Spader 2 (även kallad Lilla Smörjan) ger 1 poäng.

Spader ess (även kallad Stora Smörjan) ger 5 poäng.

Spelaren med flest kort får 5 bonuspoäng.

Vinnaren:

Den spelare som har samlat flest poäng vinner spelet. Om två eller flera spelare har samlat samma antal poäng delar de på segern.

Svälta Räv är ett enkelt men underhållande spel som kan spelas av hela familjen. Det kräver strategi och taktik för att samla på sig så många poäng som möjligt och hindra andra spelare från att ta värdefulla kort. Lycka till och ha kul med att spela Svälta Räv!