Hur spelar jag kortspelet Skitgubbe

Skitgubbe, även känt som ”Svälta räv” eller ”Svälta räven”, är ett svenskt kortspel som spelas med en standardlek med 52 kort. Spelet kan spelas av 2-6 spelare, men 3-4 spelare är mest vanligt.

Målet med spelet är att bli av med alla sina kort och att undvika att bli den sista spelaren kvar med kort på handen.

Här är reglerna för att spela Skitgubbe:

Dela ut korten:

Dela ut samtliga kort till spelarna, ett i taget, tills hela kortleken har delats ut. Vissa spelare kan få ett kort mer än andra, vilket är helt okej. Korten ska hållas dolda för de andra spelarna.

Spela kort:

Spelet börjar med spelaren till vänster om dealern och fortsätter medsols. Under sin tur måste en spelare spela ett eller flera kort med samma valör som det översta kortet på avkasthögen eller ett kort med nästa högre valör. Om en spelare inte kan eller inte vill spela ett kort, måste de plocka upp hela avkasthögen och lägga den på sin hand.

Lägg kort i stegar:

Spelare kan under sitt drag lägga kort på varandras avkasthögar om korten bildar stegar i samma färg. Stegar kan vara i stigande eller sjunkande ordning (t.ex. 4-5-6 eller 6-5-4). Om en spelare lägger ett kort på en annan spelares avkasthög, måste de också lägga ett kort på sin egen avkasthög.

Knektar och klädda kort:

Knektar är vilda kort och kan spelas på vilket kort som helst. Nästa spelare måste då spela ett kort med samma valör som det kortet som ligger under knekten eller ett kort med nästa högre valör. Dam, kung och ess kan bara spelas på kort med nästa lägre valör (t.ex. en dam kan bara spelas på en knekt, en kung på en dam och ett ess på en kung).

Fortsätt spela:

Spelet fortsätter i turordning, och spelarna lägger kort på avkasthögen eller plockar upp avkasthögen om de inte kan spela. Om alla spelare i tur och ordning inte kan eller inte vill spela ett kort, tas avkasthögen bort från spelet och den spelare som sist la ett kort på högen börjar om med valfritt kort.

Vinna spelet:

När en spelare har spelat alla sina kort, är de säkra från att bli skitgubben. Spelet fortsätter tills det bara är en spelare kvar med kort på handen. Denna spelare blir ”skitgubben” och förlorar spelet.

Skitgubbe är ett roligt och enkelt kortspel som kan spelas av både barn och vuxna. Det finns också flera varianter av spelet med olika regler, så tveka inte att prova.