Hur spelar jag kortspelet Samba?

Samba är en variant av kortspelet Canasta, som spelas med tre kortlekar inklusive jokrar, totalt 162 kort. Spelet kan spelas av 2-6 spelare, men det är vanligast att spela i par. Målet med spelet är att samla poäng genom att bilda kombinationer av kort kallade ”melds”.

Här är en kort guide om hur du spelar Samba:

Förberedelser:

Du behöver tre kortlekar med jokrar, totalt 162 kort. Dela ut 15 kort till varje spelare och placera resten av korten i en draghög i mitten av bordet. Vänd det översta kortet och placera det bredvid draghögen för att starta en avkasthög.

Melds:

I Samba finns det två typer av melds: trissar och stegar. En triss består av tre eller fler kort med samma valör, och en stege består av minst tre kort i följd av samma färg. Jokrar och tvåor kan användas som wildcards för att ersätta vilket kort som helst i en triss eller stege.

Spelets gång:

Spelaren till vänster om given börjar. I varje tur kan spelaren antingen dra ett kort från draghögen eller ta de översta korten från avkasthögen. Om en spelare tar kort från avkasthögen måste de kunna använda det översta kortet i en meld under samma tur.

Lägga ut melds:

Spelaren kan lägga ut melds på bordet framför sig. För att lägga ut en första meld måste en spelare eller ett par uppfylla ett minimikrav på poäng som varierar beroende på deras nuvarande poängsumma. Minimikravet ökar ju högre poängsumma man har.

Sambas:

Om en spelare kan bilda en stege av sju kort i samma färg kallas det en ”Samba”. En Samba ger extra poäng och får inte längre påverkas av wildcards eller andra kort.

Frysa avkasthögen:

Om en spelare lägger en svart tre på avkasthögen, ”fryser” de den för nästa spelare. Den frysta avkasthögen kan endast tas om nästa spelare kan använda det översta kortet för att bilda en meld och samtidigt lägga ut minst en naturlig triss (utan wildcards).

Avsluta turen:

Spelaren avslutar sin tur genom att kasta ett kort från sin hand till avkasthögen.

Avsluta omgången: En omgång avslutas när en spelare blir av med alla sina kort eller när draghögen är tom. Då räknas poängen för de kort som varje spelare har kvar på handen samt för de melds som lagts ut på bordet.

Poängräkning:

Korten värderas enligt följande:

När du räknar ihop dina poäng i Samba, ska du gå efter dessa tabeller:

Bonuspoäng
Utgång 200 poäng
Röd trea 100
Alla sex röda treor 1000
Akta Canasta 500
Oäkta Canasta 300
Samba 1500