Kortspel nej tack regler

”Nej tack!” är ett enkelt men taktiskt kortspel designat av Thorsten Gimmler. Här är en kortfattad beskrivning av reglerna:

Målet med spelet:


Målet med ”Nej tack!” är att ha så få poäng som möjligt när spelet är slut.

Förberedelser:

  1. Alla 33 kort med värden mellan 3 och 35 blandas och 24 av dem läggs ut i en hög med framsidan nedåt. Resterande kort används inte i den aktuella omgången.
  2. Varje spelare får 11 marker.

Spelregler:

  1. Det översta kortet från kortleken vänds upp.
  2. Spelaren som börjar bestämmer om hen vill ta kortet eller säga ”nej tack!” och betala en marker genom att lägga den på kortet.
  3. Om en spelare bestämmer sig för att ta kortet tar hen även alla marker som ligger på kortet och kortet läggs framför spelaren med framsidan upp.
  4. Om spelaren säger ”nej tack!”, går turen vidare till nästa spelare som får göra samma beslut.
  5. Om alla spelare säger ”nej tack!”, går kortet till den sista spelaren som måste ta det och alla marker som ligger på det.
  6. Efter att ett kort har tagits, vänds ett nytt kort upp från kortleken och processen upprepas.

Spelets slut:


Spelet tar slut när alla 24 kort har delats ut. Spelarna summerar värdena på korten de har tagit minus antalet marker de har kvar. Spelaren med lägst poäng vinner. Det är en bra strategi att samla kort i en följd (t.ex. 15, 16, 17) eftersom endast det lägsta kortet i varje följd räknas.

Eftersom ”Nej tack!” är ett kommersiellt spel, rekommenderar jag att titta på den officiella spelmanualen eller asken för att få detaljerade regler.