Dom i målet väntas på torsdag för Betsson!

En ung person förlorade allt på spel, trots tydliga varningssignaler och att Betsson saknade licens för att bedriva spel i Sverige. Nu är det upp till lagar och paragrafer. Per Holknekt hoppas på det bästa men förbereder sig på det värsta.

Fram till 2019 var det olagligt för olicensierade aktörer att bedriva spel i Sverige. Betsson och Unibet/Kindred var två av dessa. De kringgick lagen genom att placera sina servrar på Malta, men en tidigare datakonsult hävdar att Betsson hade hemliga servrar i Stockholm. Spelbolagen har även egna galor där de delar ut branschpriser inom ”hållbart spelande”, vilket i sig är en paradox.

Problemspelare är spelbolagens huvudinkomstkälla, och de använder analysverktyg för att identifiera dem. Många investerare tror på spelbolagens påståenden om spelaransvar, men Holknekt menar att de ljuger.

Betssons vd Pontus Lindwall säger sig inte veta något om vad som pågår i bolaget, trots sina 20 år där. Nästan 100 000 svenskar har självmant blockerat sig via spelpaus.se, vilket visar att många faller igenom spelbolagens så kallade spelaransvar.

Spelbolagen tar sig in i samhället för att rekrytera nya unga offer, bland annat genom att använda inflytelserika personer som Tony Hawk för att locka ungdomar att spela. På Handelshögskolan i Göteborg pratar Unibet/Kindreds styrelsemedlem Evert Carlsson om bolaget, omedveten om att en student i salen försökt ta sitt liv på grund av vad han representerar.

Domstolsbeslutet på torsdag kommer sannolikt att överklagas, men om det skulle vara den högsta och sista instansen kan det innebära att spelbolagen ges fria händer att göra vad de vill utan konsekvenser.