Plump

SpelkortDetta kortspel som även kallas för Beredskap kan man spela i flera olika varianter, det är ett av de där spelen där man har olika regler beroende på vart man kommer ifrån. I grund och botten handlar Plump om att ta stick. Spelet bygger på att man som spelare ska kunna förutsäga hur många stick man kommer att kunna ta under en omgång. Om man misslyckas med att ta så många stick som man gissat att man ska ta så får man en plump, annars får man poäng.

Den vanligaste varianten

Här är det ett maxantal av spelare på fem som gäller, i den första rundan får alla 10 kort var utdelade till sig och nästa runda 9, nästa 8 och så vidare ner till 1. Utifrån vad man fick för kort ska man nu gissa hur många stick man kommer att ta i omgången. En grundregel som finns är att den färg som läggs på bordet först i omgången måste följas av nästa spelare om dem kan. Om man inte kan så får man saka ett valfritt kort och kan då inte ta hem sticket automatiskt.
 
Här går det ut på att försöka läsa sina motspelare lite som i poker, alla spelare turas om att dela kort och på det sättet så turas man om att ha fördelen med att veta alla sina motspelares bud innan man själv lägger sitt.

Poängen

Enligt den vanligaste varianten så får man tio poäng plus det bud som man gett om man lyckas ta så många stick som man sagt i en omgång. Så om jag säger att jag ska ta fem och gör det så får jag alltså femton poäng för den omgången. Får man inte så många stick som man sagt så plumpar man och får inga poäng den omgången. Man brukar spela upp till 100 poäng.