Kortspel

Gin rummy

Spela kort - spela Gin RummyDetta kortspel som även kallas för Gin bara tillhör den så kallade Rummy-familjen som även består av andra kortspel. Man är två personer som spelar och man använder sig av en vanlig kortlek på 52 kort utan jokrar.

 
Gin rummy går ut på att samla på tretal, fyrtal och stegar i färg, även om det kan verka vara väldigt enkelt så krävs det ganska mycket strategi när man spelar. Ibland spelar man detta kortspel i andra varianter där det kan vara fler spelare men då behöver man även fler kortlekar. För fyra spelare behövs det två kortlekar, för spel med upp till sex deltagare behöver man tre kortlekar och så vidare.

Reglerna

I Gin rummy räknar man ess som det lägsta kortet med ett värde av ett, de oklädda korten har samma värde som deras siffra och de klädda korten är värda tio poäng vardera. Gin rummy går alltså ut på att samla serier med minst tre kort som antingen har samma värde eller som bildar en stege. När en spelares alla kort på hand ingår i serier så kan den spelaren säga Gin.
 
Spelet börjar med att alla spelare får 10 kort på hand och de kort som blir över lägger man i en dold hög på mitten av bordet. Sedan vänder man upp det översta kortet i högen och lägger det bredvid öppet. Nu börjar den spelaren som inte delade ut korten med att välja om han eller hon vill ha det uppvända kortet från högen eller inte. Om den första spelaren inte tar det så ges den andra möjligheten att göra det. Skulle det nu bli så att ingen av spelarna väljer att ta det så tar den första spelaren det översta kortet från högen och den första omgången har satt igång.
 
Nu fortsätter spelet med omgångar där spelaren väljer mellan att ta upp det öppna kortet bredvid högen eller ta det översta kortet från högen. En omgång tar slut när spelaren väljer ett kort från sin hand och placerar det på toppen av den uppvända högen på bordet, då är det den andras tur. Så fortsätter spelet tills högen av kort tar slut eller tills en spelare ”knackar”, för att kunna knacka så får den spelaren inte ha mer än 10 poäng på sina överblivna kort, dem som inte ingår i serier. När en omgång är slut så räknas alla poäng som inte ingår i några serier, den spelare som har minst poäng ”över” vinner. Om en spelare ”knackar” och samtidigt har Gin, så får han eller hon en bonus på 20 poäng. Skulle den spelare som inte knackade ha lika mycket poäng ”över” eller lägre så vinner den spelaren istället och får en bonus på 10 poäng. Man brukar spela Gin rummy upp till 100 poäng.

 

 

Stress

En joker i kortspelet stressDetta kortspel är ett spel med endast två deltagare, det går fort, som du kanske hör på namnet och det är fantastiskt roligt att spela. Här vinner man på att vara stresstålig och ha snabba reflexer. Man använder hela kortleken utom jokrarna och man kan som sagt bara vara 2 spelare.

 
Man börjar med att dela ut hela kortleken till de två spelarna med bildsidan neråt. När man spelar får man bara använda en hand var att spela med och hålla korten med den andra. Spelet börjar med att båda spelarna lägger ett kort var på mitten av bordet, man gör det samtidigt och så ska man göra allt i spelet, samtidigt alltså. När båda spelarna har lagt sina kort på mitten så lägger varje spelare fyra kort framför sig med bildsidan uppåt även där. De två korten som ligger i mitten är dem man har gemensamt från och med nu. Där kan båda lägga kort i båda högarna om det finns möjlighet och man vill det.
 
Korten som man lägger i korthögarna i mitten måste vara ett lägre eller högre i nummerordning än det som ligger. När man spelar har båda spelarna möjlighet att ändra ”håll” på kortleken som dem vill. Ligger det tillexempel ett ess så kan man lägga både en tvåa och en kung.
 
Nu till tricket, skulle det vara så att det någon gång under spelets gång blir så att båda korten i dessa högar får samma värde så ska den spelare som ser det först slå på högarna och ropa Stress! Blir man först med det så vinner man den omgången, då måste motspelaren plocka upp båda högarna som ligger till sin hand. Man vinner spelet genom att bli av med alla kort man har på handen.

 

 

Plump

SpelkortDetta kortspel som även kallas för Beredskap kan man spela i flera olika varianter, det är ett av de där spelen där man har olika regler beroende på vart man kommer ifrån. I grund och botten handlar Plump om att ta stick. Spelet bygger på att man som spelare ska kunna förutsäga hur många stick man kommer att kunna ta under en omgång. Om man misslyckas med att ta så många stick som man gissat att man ska ta så får man en plump, annars får man poäng.

Den vanligaste varianten

Här är det ett maxantal av spelare på fem som gäller, i den första rundan får alla 10 kort var utdelade till sig och nästa runda 9, nästa 8 och så vidare ner till 1. Utifrån vad man fick för kort ska man nu gissa hur många stick man kommer att ta i omgången. En grundregel som finns är att den färg som läggs på bordet först i omgången måste följas av nästa spelare om dem kan. Om man inte kan så får man saka ett valfritt kort och kan då inte ta hem sticket automatiskt.
 
Här går det ut på att försöka läsa sina motspelare lite som i poker, alla spelare turas om att dela kort och på det sättet så turas man om att ha fördelen med att veta alla sina motspelares bud innan man själv lägger sitt.

Poängen

Enligt den vanligaste varianten så får man tio poäng plus det bud som man gett om man lyckas ta så många stick som man sagt i en omgång. Så om jag säger att jag ska ta fem och gör det så får jag alltså femton poäng för den omgången. Får man inte så många stick som man sagt så plumpar man och får inga poäng den omgången. Man brukar spela upp till 100 poäng.